Hyg for helvede det er ferietid!

Hyg for fanden, det er ferietid!

Sommerferien står for døren og det skaber en stemning af at nu skal der rigtig slappes af og hygges. Du er måske allerede selv, begyndt at klargøre til din ferie på jobbet, så du med god samvittighed kan lukke computeren ned og gå på ferie. Ferie er lig med hygge, ro og afslapning.

OG DOG!

Desværre er ferie ikke altid lig med afslapning, hygge, fred og ro. For mange familier er ferietid, også en tid med stort pres og fortravlet- hed og store forventninger.

Forventninger til at, alt det vi ikke får gjort nok af i hverdagen, skal der sættes fokus på i ferien. For dig handler det måske om, at bruge mere tid sammen med din partner og nyde nogen romantiske aftner, hvor I sidder til langt ud på aftenen med et glas vin og snakke, mens børnene sover. Måske har du og dine børn brug for at kramme noget mere, læse godnat historie, spille spil og bare nyde tiden sammen. Uden stress og jag.

Og forventninger er - som mange af os ved - noget som sjældent bliver indfriet, hvilke kan får os til at stå tilbage skuffet, såret og måske med en følelse af ikke at slå til som forældre og partner.

Ja, mange forældre og børn er faktisk forpustet, inden ferien er gået i gang.

Nu hvor der endelig er mulighed for at slappe af, skal der planlægges alt det der skal ske i ferien. Alles behov og forventninger skal opfyldes. Og får at alle får det de ønsker, sidder i som forældre måske allerede nu og planlægger:

En dag i Tivoli.

En dag i Bon Bon land.

En dag i Sommerland Sjælland.

Planlægge legeaftaler inden ferie, så det er sikkert at der er nogen der kan lege i ferien. Børnene skulle jo nødigt kede sig.

Besøge mormor og morfar.

Besøge farmor og farfar. Evt. dobbelt op hvis de er skilt.

Måske pakke og forberede til:

En uge i sommerhus.

Måske I ræser sydpå i bilen. En uges ferie og en halv uge til transport.

OG inden du fik set dig om er 3 uger gået og familien er mere forpustet nu, end før ferie. Måske der har været flere konflikter mellem dig og din partner. Eller måske du har skældt mere ud end du plejer? Måske du ligefrem går fra ferie, med en følelse af ikke at ha slået til eller tristhed over det der gik galt?

Jeg oplever klienter i min sofa, som efter en ferie, nærmest flygter tilbage på jobbet og skammer sig over følelsen. For hvorfor skal det være så svært, at leve op til forventningerne om, hvordan en perfekt ferie skal være? For hvad er perfekt? Det du ser på Facebook og instagram?

Et spørgsmål jeg tit får er- Jeg har lige haft 3 ugers ferie og jeg er bare så træt! Tror du jeg har fået stress eller er der noget galt med mig, fordi jeg faktisk bliver træt når jeg er sammen med min familie.

Det handler sjældent om stress, eller at der er noget galt med personen. Og en af de ting vi får øje på i samtalen er, at der faktisk slet ikke var plads til den ro og stilhed som klienten søgte i ferien. Det blev ikke prioriteret som en aktivitet. Og forventningerne, dem fra klienten selv og fra omgivelserne , om hvad en ferie SKAL og BURDE indeholde, fik ugerne til at flyve afsted med planlagte ting, uden plads til ro og stilhed.

Skabte det overstående genkaldelse i dit liv fra tidligere ferier, og måske du allerede er på vej ned af samme sti lige nu?

Træ på strand

Har du også undervurderet effekten af ikke at skulle noget?

Stilhed og det - ikke at skulle noget, er godt for både børn og voksne. Det afstresser og giver mere energi. Det sænker blodtrykket og kortisol (stresshormon) i dit blod. Din hjerne bliver positivt påvirket af ro. Specielt dit limbiske system som styrer din hukommelse, dine følelser og sexlyst.

Men mindre stress i systemet, kommer mere tålmodighed, glæde, mindre træthed og overskud til forandring.

Det er jo rent WIN WIN, at holde helt fri fra SKAL, BURDE og vi PLEJER jo at…..

Ønsker du forandring – så prøv noget nyt!

Du har helt sikkert allerede en masse gode ideer til aktiviteter, og hyggelige stunder, og dem skal du og din familie gøre brug af i ferien. Skulle du have lyst til at få flere ideer kan du læse mine her. Måske de kan give mening for dig, måske ikke. De er ment fra et kærligt hjerte.

  1. Skab perioder med ro og stilhed i ferien for alle, og giv den gas de andre dage. Find en balance ved at sige JA og NEJ, når det giver mening.
  2. Mærk efter hvad familien har brug for og ikke hvad andre mere at i burde gøre. Giv plads til forskellige behov og del jer gerne op som familie nogen dage, så de der vil på tur kan det og de andre bliver hjemme og hygger.
  3. Hold nogle dage fri fra de sociale medier. Du er alligevel ikke med på andres ferie. Og børne har også brug for hjerne ro. Det gælder naturligvis også arbejdes computer.
  4. Smid SKAL, BURDE, VI PLEJER og FORVENTNINGERNE på bålet og rist nogen skumfiduser med ungerne.
  5. Øv jer i ferien på de stille stunder. Det kræver øvelse, og det er det værd i min optik.

Livet er jo ikke kun i perioder fordelt på 5 uger om året.

Det er ok at sige fra og til, for at skabe den forandring du og din familie har brug for. Livet er jo ikke kun i perioder fordelt på 5 uger om året.

For hvorfor skal ro, afslapning og hygge kun have det største fokus i ferier? Hvorfor ikke sætte fokus på det resten af året også?

Hvad hvis I kunne gøre hverdag til mere feriestemning med ro og stilhed?

Hvad hvis du kunne slippe forventningerne og bare nyde ferie og livet ved trygt at læne dig ind i det der er?

 

Ville det ikke være en befrielse?

 

Selv skal jeg lidt rundt i det Sønderjyske en uge med min mand. Resten af ferien er ikke planlagt. Jeg glæder mig til at læse en god bog. Slappe af ved vandet. Nyde hyggelige middage med god vin og snak. Spa og et glas champagne eller to. Det er jo for fanden hygge tid.

Jeg ønsker dig og din familie den bedste ferie.

Kærlige hilsner

Kate

 

Har du brug for sparring til hvordan i får lavet de forandringer du ønsker for dig og familien, kan du altid kontakte mig for en gratis samtale.